Boer van de Toekomst

3-daagse opleiding regeneratieve landbouw voor niet-boerenOpleiding Boer van de Toekomst:
de basis van agro-ecologische, regeneratieve landbouw

Een 3-daagse basiscursus over regeneratieve, natuur-inclusieve landbouw gericht op agronomen, landbouw-relatiebeheerders en beleidsmedewerkers.

Op algemene vraag comprimeren we onze 6-daagse boerencursus naar een beknopter format.

De maatschappelijke druk om voedsel te produceren met minder impact op de omgeving wordt steeds groter en heel wat landbouwers voelen aan dat ze op een andere manier willen gaan boeren. Maar hoe doe je dat zonder aan opbrengst in te boeten, zware investeringen te moeten doen of je vast te zetten binnen een streng lastenboek? Agro-ecologische technieken, ook regeneratieve technieken genoemd, zouden wel eens deel van de oplossing kunnen zijn. Deze manier van boeren gaat uit van samenwerken met de natuur en als landbouwer zo weinig mogelijk tussen te komen in natuurlijke processen.

Ook agronomen, landbouw relatiebeheerders, beleidsmedewerkers,… hebben een belangrijke rol te spelen in deze transitie. Om de landbouwers te kunnen ondersteunen in hun transitie, is het in eerste instantie belangrijk dat we hen kunnen begrijpen en dezelfde taal spreken.  Dat is waar deze opleiding zich op richt: op een 3-tal dagen de basis leren over regeneratieve landbouw. Zo kunnen we de landbouwers die willen veranderen ook uit onverwachte hoek de steun bieden die ze nodig hebben.

Doorheen deze 3-daagse opleiding gaan we in op diverse thema’s die de basis vormen voor een regeneratieve aanpak: wat houdt duurzaam bodembeheer in, hoe kunnen we kringlopen sluiten, hoe kunnen we bodembedekking optimaal inzetten, hoe kan ik de bodembiologie stimuleren en hoe kan ik dat analyseren, bemesting en verbetering mestkwaliteit, welke bodembewerking wordt best (niet) toegepast en hoe kunnen we het gebruik van pesticiden stap voor stap verminderen.

Bekijk hieronder de aftermovie van de eerste lessenreeks en luister naar een paar reacties van deelnemers.

Geïnteresseerd in deze opleidingen?  

Laat dan uw gegevens achter via de contactpagina, dan informeren wij u zodra een nieuwe cyclus gepland wordt.