Lesdag 1
De eerst groep "Boer van de Toekomst" is gestart! Het is een mooie groep van 15 personen geworden met melkvee, vleesvee, akkerbouw, varkenshouderij en loonwerkers.
Vooral zandgrond, maar ook zware leem een zeeuwse klei. Ongeveer 50/50 Vlaanderen - Nederland, met boeren uit het Brugse, tegen de Duitse grens en tot in Ede.
Ondertussen melden zich mensen die nog willen aansluiten.
Heel gemotiveerde groep waarvan sommigen al flinke stappen gezet hebben en anderen pas besloten hebben dat het roer om moet.
Leuke uitwisseling in deze eerste sessie, we gaan flink leren!
Lesdag 2
Gisteren 2de lesdag Boer vd Toekomst van AgroSymbio bij akkerbouwbedrijf Avermaete in Linter (vlakbij Tienen).
8 jaar ploegloos, sinds 4 jaar intensief met mechanische onkruidbestrijding in de weer.
Philippe heeft ongeveer 30 keer de woorden "prachtig" en "fantastisch" gebruikt wanneer hij spreekt over hoe zijn bodems verbeterd zijn door regeneratieve principes toe te passen.
Opbrengsten blijven gelijk, maar mooie besparing in brandstof, kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Sterkere gewassen en meer werkplezier.
Lesdag 3
Vandaag was Lesdag 3 van onze cursus "Boer van de Toekomst". Deze keer gingen we dieper in op bodem en analyses. Wat is goed en wat kan beter. En vooral: hoe gaan we dit aanpakken?
Luc Meeuwissen nam de lead in deze les. Zo verdelen we binnen AgroSymbio de taken en ook ieders kennis.
Deze namiddag kwam Jacob van den Borne zijn voorstelling van zijn 'field of the future' brengen. Hij kon op boeiende wijze de cursisten inspireren.
Dit bracht de tongen los en wat we er van onthouden hebben is dat we het vooral samen als verschillende sectoren moeten gaan waar maken!
Lesdag 4
Voor Lesdag 4 van de opleiding Boer van de Toekomst waren we te gast bij Klompe Agri in Mijnsheerenland. Regeneratieve pionier Jeroen liet ons zien hoe hij naast compostthee en compostextract ook eigen biofertilsers brouwt.
Op de foto staat hij naast de 2500L brouwer van Napagro. Resultaat op het land spreekt voor zich: terwijl op veel percelen in de buurt nog water op het land staat, konden we hier over de afgevroren groenbemester wandelen zonder laarzen!
Wat een verschil van structuur alweer t.o.v. 2 jaar geleden. Afslibbare klei +40% en geen water te zien bij het graven.
Lesdag 5
Interessante lezing door Juan de la Serna voor lesdag 5 van de opleiding "Boer van de Toekomst". Over de wonderen van de bodembiologie die we ook door de microscoop bekeken.
Over Top-Compost als inoculant, over zaadcoating met compost en de zichtbare teeltverbetering hierdoor in diverse proeven.
Stukje moeilijke theorie over het gecombineerde belang van redox en pH als het gaat over opneembaarheid van mineralen (het antwoord : sterk bodemleven lost het probleem op)
De slake test, met een kluit aarde in water, geeft aan hoe stabiel de aggregaten zijn (lees : hoe goed aan mekaar gelijmd door schimmels en bacteriën) : de Strokenteelt bij Van den Borne waar we al sinds 2019 kunstmestvrij experimenteren scoort duidelijk beter dan het perceel tegenover de boerderij.
Lesdag 6
Met de boeren trokken we richting Loonwerkbedrijf De Schalm in Alphen voor de 6de lesdag.
Topics van de wishlist opgesteld door de deelnemers : de waarde van goede mest, compostextract vs compostthee, verschillende manieren van composteren / fermenteren van organisch materiaal, bladbespuitingen optimaliseren, hoeveel energie is de plant kwijt aan verschillende soorten N-bemesting, kruidenrijk grasland in stand houden, welk stappenplan naar regeneratieve aanpak ...
Het was weer een hele brok aan info.